Avatarul Yogananda

„O Bharata (Arjuna)! Ori de cate ori virtutea (dharma) decade si viciul (adharma) predomina, Eu ma incarnez ca un Avatar. In forma vizibila Eu ma arat din era in era pentru a proteja virtutea si a distruge raul in scopul de a restabili dreptatea.”

Krishna in Bhagavad Gita Cap 4 vers 7-8

Am citat cuvintele lui Krishna vorbind cu Arjuna inBhagavad Gita pentru a arata ce este cu adevarat un Avatar: o incarnare Divina.

Subiectul Avatarului este pe larg descris in India Antica. Trimurti (Trinitatea Divina) este un concept de baza al hinduismului in care functiile cosmice de creare, mentinere si disolutie a Universului sunt personificate de Brahma, Vishnu si Shiva. Astfel luiBrahma ii este atribuita crearea, lui Shiva – disolutia si lui Vishnu, sustinerea si protejarea Universului. In acest context este usor de inteles de ce Avatarul se considera ca este o manifestare a lui Vishnu, cel care sustine Creatia Universala si implicit Dharma(Legea Divina).

Iisus, fara indoiala un Avatar, spune in Evanghelia dupa Matei(5:17): „Sa nu credeti ca am venit sa stric Legea sau Prorocii; am venit nu sa stric, ci sa implinesc„.

In textul antic Puranabharti sunt descrisi zece din Avatarii lui Vishnu printre care cei mai faimosi sunt probabil Rama siKrishna.

In hinduism se crede in mod traditional ca un Avatar, in traducere directa – „coborare” – este o manifestare a Fiintei Supreme pe pamant. Aceasta fiinta se crede ca nu a avut niciodata o incarnare, nu a trecut prin ciclul vietii si mortii, nici pe aceasta planeta si nici in alta parte. Pur si simplu este o Fiinta Perfecta care vine direct de la Dumnezeu ca sa-i indrume pe oameni.

Acest mod de a privi un Avatar este de altfel comun si crestinismului actual, in care se considera ca Iisus Cristos n-a mai avut o alta forma umana inainte de a se fi nascut ca Iisus. Ba mai mult se crede ca Dumnezeu nu s-a mai manifestat pana la Iisus Cristos pe acest pamant!

Cu toate acestea, Krishna ii spune in Bhagavad Gita lui Arjuna: „O Arjuna, Eu si cu tine am experimentat multe incarnari. Eu le cunosc pe toate, chiar daca tu nu-ti amintesti de ele”. Deci mitul ”Fiintei Perfecte dintr-un inceput” este dizolvat chiar de Krishna atunci cand marturiseste ca si El a mai avut incarnari anterioare.

In „Autobiografia unui yoghin” Yogananda spune: „Exista numeroase pasaje in Biblie care indica ca Ioan (n.t. -Botezatorul) si Iisus in ultima incarnare au fost, respectiv Elijah si discipolul sau Elisha. (Aceasta este ortografia in Vechiul Testament. Traducatorii greci au ortografiat numele ca fiind Elias si Eliseus; ei au reaparut in Noul Testament cu aceste nume schimbate.)

Paramhansa Yogananda a explicat ca termenul Avatar se refera la un suflet care fiind eliberat de Maya (Iluzia Cosmica) este trimis de vointa lui Dumnezeu in existenta manifestata pentru a-i ajuta pe altii. Exista multe astfel de fiinte printre care se regasesc si marii fondatori de religii: Iisus Cristos, Buddha, Krishna. El mai spune ca un Avatar „este nascut nu pentru a ne arata noua cat de mare a fost ci pentru a ne da speranta ca starea de constiinta pe care a atins-o, o putem atinge si noi”.

Mai mult, daca rolul unui Avatar este acela de a restabili Dharma pe pamant, cum ar putea cineva care nu a fost implicat in ciclul vietii pe acest pamant sa faca fata provocarilor pe care aceasta planeta le ridica? „Ce fel de lectie ar fi aceasta pentru umanitate? Dumnezeu nu ar pretinde ca pur si simplu sa treci prin dificultatile si suferinta care, din punct de vedere uman, sunt foarte reale”.

In concluzie, termenul de Avatar (sau Avatara) nu se refera la acea Constiinta Divina care nu a cunoscut niciodata imperfectiunea, si care daca s-ar manifesta in fata noastra ar fi ceva complet strain noua. Avatari precum Krishna, Buddha,Iisus Cristos au fost cei care au experimentat ce inseamna sa fii fiinta umana si au atins cunoasterea prin care au devenit una cu Divinitatea. De aceea au fost trimisi: ca sa ne arate potentialul divin din noi.

Yogananda a descris de asemenea diferitele grade de libertate sprituala. Cei care inca mai au de rezolvat o parte din karma acumulata anterior, se reintorc in primul rand ca sa-si ajute proprii discipoli. Acesti sfinti (numiti jivan muktas, in traducere „eliberat in timpul vietii”) sunt capabili sa sustina spiritual cativa, dar nu pot ajuta nenumarati discipoli sa ajunga la Dumnezeu. Pe de alta parte, cei care se intorc pe pamant fara sa mai poarte cu ei semintele karmei trecute, devenindparam muktas („eliberati complet”) intr-o viata anterioara, vin inapoi ca Avatari. Acest lucru este foarte rar si o astfel de fiinta, o manifestare completa a lui Dumnezeu, isi revarsa binecuvantarile asupra intregii umanitati.

Yogananda, a fost intrebat la un moment dat: ” Maestre, ce anume atrage un suflet inapoi catre pamant dupa ce el a atins eliberarea finala?”

Yogananda a raspuns: „El isi pastreaza totusi ‘dorinta fara de dorinta’ de a-i ajuta pe altii”.

Atunci cand Yogananda a fost intrebat daca el insusi este un Avatar, a raspuns simplu: „Pentru a indeplini o misiune de o asemenea importanta, trebuie sa fii”. Tot el a mai spus ca Babaji (pe care l-a numit Mahavatar), Lahiri Mahashaya(Yogavatar), Swami Sri Yukteshwar (Gyanavatar) au fost cu totii Avatari.

Sursa:

https://paramhansayogananda.wordpress.com/avatarul-yogananda/

 

 

Învăţătura

Yogananda îşi învăţa discipolii despre nevoia de experimentare directă a adevărului, în opoziţie cu credinţa oarbă. Spunea că “Adevărata bază a religiei nu este credinţa, ci experienţa intuitivă. Intuiţia este puterea sufletului de a-l cunoaşte pe Dumnezeu. Ca să înţelegi cu ce se ocupă religia, trebuie să-l cunoşti pe Dumnezeu.” Conform învăţăturilor tradiţionale hinduse, el spunea că întregul univers este filmul cosmic al lui Dumnezeu şi că indivizii sunt doar nişte actori în piesa divină, care schimbă rolurile prin reîncarnări. El ne învăţa că adânca suferinţă umană este înrădăcinată în identificarea noastră prea puternică cu rolul actual, în loc să ne punem în locul regizorului filmului – Dumnezeu. El a predat Kriya-yoga şi alte practici meditative pentru a-i ajuta pe oameni sa dobândească această înţelegere, pe care el a numit-o realizare de sine. “Realizarea de sine este cunoaşterea – prin toate părţile corpului, minţii şi sufletului – că acum deja te afli în Împărăţia lui Dumnezeu; că nu trebuie să te rogi ca Ea să vină la tine; că Atotcunoaşterea lui Dumnezeu este şi a ta; şi că tot ce trebuie să faci este să-ţi îmbunătăţeşti această cunoaştere divină.

Sursa:

http://www.spiritus.ro/RAZVAN/omagiu_lui_yogananda.htm

About discretia

anonim e bine,caci in ochii providentei nimeni nu e anonim
This entry was posted in Non classé. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.