Terapia Florala Bach

‘Sănătatea este zestrea şi dreptul nostru. Ea este uniunea completă şi deplină dintre suflet, minte si corp; acesta nu este un ideal îndepărtat şi dificil de obţinut, dimpotrivă este un ideal natural şi accesibil, pe care mulţi dintre noi îl neglijează.”

Dr. Edward Bach

Ce sunt remediile florale Bach?

Remediile florale Bach reprezintă o metodă naturală și sigură de vindecare descoperită de Dr. Edward Bach între anii 1920-1930 în Anglia.

Acesta a găsit in mijlocul naturii 38 de remedii, fiecare pentru o anumită stare emoțională și mentală și a creat și o combinație de 5 remedii, cu scopul de a sprijini emoțional persoana aflată in situații dificile și solicitante. (Rescue Remedy).
Fiecare din cele 38 de remedii este corelat cu o stare mentală specifică, o trăsătură de personalitate sau temperamentală negativă care se dovedesc adesea a fi adevărata cauză psihosomatică în distrugerea echilibrului fizic și mental al unei persoane.
37 din cele 38 de remedii sunt realizate din flori sau crenguțe, în special din plante și arbori din flora spontană și doar unul dintre ele (Rock Water) din apă de izvor cu proprietăți vindecătoare.

Terapia florala Bach reprezinta o ramura a medicinei aleopate, complementare sau alternative?

Terapia florală Bach poate fi considerată o ramură a medicinii complementare (terapie informațională, vibrațională) deoarece remediile pot fi administrate alături de orice fel de tratament, homeoapat sau alopat.

Cum actioneaza remediile florale Bach? Emotiile si starea de sanatate?

Dr Bach considera că există o legătură directă între emoții și starea de sănătate. El considera, așa cum cred și mulți medici azi, că personalitatea persoanei și atitudinea mentală a acesteia joacă un rol vital în menținerea stării de sănătate și recuperarea din boală.

”Boala este un fel de consolidare a unei atitudini mentale.”
– Dr. E. Bach – menționa în 1930

Medicina zilelor noaste a redescoperit acest adevăr în ultimii ani. Majoritatea doctorilor acceptă acum fapul că oamenii care abordează bolile sau afecțiunile lor într-un mod pozitiv reușesc să se vindece mai repede. Se pare că sistemul imunitar este capabil să culeagă informații de la sistemul nervos central și că starea de nefericire, negativitatea împiedică corpul să își folosească propriul sistem de apărare să acționeze eficient la fel cum starea de bucurie, gândirea pozitivă îl ajută.
Sunt 38 de remedii florale Bach, fiecare dintre ele vizând o anumită stare emoțională și mentală. Ele nu tratează în mod direct afecțiunile fizice, dar prin restabilirea armoniei minții, permit sistemului natural de apărare al corpului să lucreze în mod mult mai eficient. Acest lucru înseamnă că oamenii chiar pot, așa cum specifica în nenumărate rânduri Dr. Bach, să se vindece singuri. Remediile florale, le fel ca orice alta formă de medicină naturală/naturistă are efect prin faptul că se adresează individului, și nu bolii sau simptomului acesteia. Si de aceea ele acționează asupra condițiilor emoționale ale persoanei în cauză.
De exemplu putem avea două persoane care suferă de aceeași boală și au aceleași simptome, dar pot beneficia de flori complet diferite.

”Toți știu că aceeași boală poate avea efecte diferite asupra unor persoane diferite: efectele sunt cele care au nevoie de tratament deoarece ele ne ghidează spre cauza reală”
– E. Bach, “Cei 12 vindecători și alte remedii

Starea emoțională afectează întregul sistem imunitar și capacitatea corpului de a-și menține starea de sănătate. Atfel încât, dacă reușim să echilibrăm emoțiile negative cu ajutorul remediilor florale, corpul va fi mai bine pregătit să facă față provocărilor și să aibă grijă de el.
Efectul administrării remediilor nu este acela de a suprima atitudinile negative ci de a le transforma în unele pozitive, stimulând astfel potențialul propriu al fiecăruia dintre noi de auto-vindecare. Astfel se eliberează corpul fizic permițându-i acestuia să se angajeze pe deplin în lupta împotriva bolilor și stresului.
Remediile sunt centrate pe personalitatea si emotiile persoanei in cauză, corectând astfel eventualele dezechilibre emoționale pe care aceasta le are, permițând astfel organismului să își recapete sănătatea în mod natural. Trăsăturile de personalitate, temperamentul, atitudinea generală asupra vieții sau alte stări emoționale sunt luate în considerare atunci când se selectează un remediu floral. Ele tratează emoțiile, care însoțesc eventual boala, făcând-o astfel mai șsor de suportat, sau dimpotrivă, emoțiile negative care au cauzat declanșarea unei boli, având ca efect diminuarea simptomelor bolii respective.

Cum actioneaza remediile florale Bach?

Remediile acționează prin faptul că ne ridică vibrațiile și ne deschid canalele de comunicare cu Sinele nostru spiritual: ne inundă natura proprie cu virtutea de care avem nevoie și alungă din interiorul nostru greșeala care ne face rău. În acest mod putem aborda viața într-un mod pozitiv, revenirea forței și armoniei interioare permițând organismului să se vindece singur.

Remediile florale echilibrează deranjamentele emoționale, blocajele care se instalează la un moment dat în planul mental. Acestea nu au o acțiune chimică sau farmacologică, ele adresându-se planului mental, doar prin vibrațiile pe care le transmit organismului.
”Fiecare floare acționează prin creșterea vibrațiilor pozitive și deschiderea canalelor noastre energetice. Omul are, pe lângă corpul fizic, un corp al energiei vieții, unul al sensibilității și al emoțiilor și unul spiritual. Esențele florale sunt amprente energetice ale forței vii din plante, care interacționează cu corpurile subtile ale omului astfel și astfel îi pot ajuta pe cei cu boli fizice, adresându-se răspunsului emoțional la boala lor.”
Din punct de vedere psihologic terapia florală Bach eliberează omul de “hamurile emoționale” astfel încât să își poată trăi propriul adevăr.
”Esențele florale nu acționează atacând direct boala, ci transmit corpului acele minunate vibrații din natură, în prezența cărora boala se topește ca zăpada la soare.”

Metode de preparare

Remediile florale Bach se prepară prin două metode: Metoda soarelui și Metoda fierberii

Metoda soarelui
Prin această metodă sunt preparate 20 de remedii. Partea florală a plantei este tăiată și așezată într-un castronaș din sticlă(transparent) potrivit ca mărime, umplut cu apă de izvor. Este indicat ca florile să fie așezate într-un singur strat în vas, doar cât să acopere suprafața acestuia.
Vasul este lăsat la soare timp de 3-4ore pentru ca soarele să acționeze ca un catalizator asupra plantelor, acestea transferând apei energia lor vitală și vindecătoare.
Când au început să se ofilească florile sunt îndepărtate, cu un bețișor, în așa fel încât să se evite atingerea cu mâna a plantelor.
Apa rămasă este amestecată în cantități egale cu brandy, rezultând astfel tinctura-mamă.

Metoda fierberii
Sunt preparate celelalte 18 remedii datorită faptului că primăvăra sau la începutul verii soarele nu este suficient de puternic și astfel căldura astrului este înlocuită cu cea a focului.
Se taie crenguțele înflorite și se pun la fiert în apă de izvor timp de aprox jumătate de oră. După răcire crenguțele sunt îndepărtate, apa este filtrată și conținutul rămas este amestecat în aceeași proporție de jumătate-jumătate cu brandy, rezultând tinctura- mamă.

De ce sunt numai 38 de remedii?

Deși sunt numai 38 de remedii, ele pot acoperi orice stare mentală negativă. Poate fi dificil de înțeles acest lucru deoarece ființa umană este extrem de complicată și mai ales diferită de la caz la caz și ne putem gândi, că mai mult ca sigur, trebuie să fie mai mult de 38 posibile stări mentale.
Dar ceea ce trebuie să nu uităm este faptul că putem combina remediile într-un număr surpinzător de posibilități: peste 292.000.000 de combinații posibile (ținând cont că într-o sticluță de tratament putem adăuga până la 6-7remedii).
Cu toate că Dr. Bach a trăit și a lucrat în primele 3decade ale secolului xx și de atunci și până acum au apărut noi boli și condiții de viață diferite, natura umană a rămas aceeași, prin urmare și emoțiile ei. Oamenii vor simți în continuare frică și ură, vor deveni nerăbdători și răzbunători, vor fi lipsiți de speranță sau vor fi deprimați, așa cum au făcut-o din timpuri imemoriale.
Este interesant de observant faptul că stările sufletești și mentale cărora li se adresează florile Bach se regăsesc la toate popoarele globului, indiferent de cultură, religie, regim politic etc. E ca și cum Edward Bach ar fi identificat acele trăsături aparținând conștiinței umane colective.
Astfel încât putem spune că acest sistem de terapie este valabil oricând deoarece trateaază emoțiile în sine și nu factorul care le-a declanșat!

Cum se administreaza remediile?

Situații de urgență sau stări emoționale temporare/trecătoare (stări acute)

2picături din remediul selectat (sau 4picături din Rescue Remedy) în orice băutură (apă, suc, cafea etc) – se consumă treptat guri mici la intervale de timp până la dispariția situației stresante sau indispoziției.

Dezechilibre emoționale de durată, mai vechi (stări cronice)

Într-o sticluță de 30ml se adaugă apă plată/apă de izvor și câte 2 picături pentru fiecare remediu selectat (6-7) sau 4 picături pentru Rescue Remedy (deși este compus din 5remedii individuale în sticluța de tratament se consideră un singur remediu).

Din această combinație se administrează câte 4picături de minim 4ori pe zi, de preferat repartizate echilibrat pe parcursul zilei direct pe limbă sau în orice lichid.

Pentru menținerea apei în stare proaspătă se poate adăuga o linguriță de alcool, sau se pot păstra în frigider.

Rescue Remedy: 4picături se adaugă în apă, sau direct pe limbă, sau în zonele de puls (încheieturi, tâmple, după ureche etc).

Pe ce perioada trebuie luate remediile florale Bach?De cat timp au nevoie remediile sa actioneze?

Pentru a răspunde corect la această întrebare foarte important de stabilit este cât de adânc inrădăcinată este problema respectivă.

De exemplu pentru stări trecătoare, cum ar fi obișnuita senzație de “luni dimineața”, două picături de Hornbeam într-un pahar de apă băute încet încet cât ne pregătim să plecăm la servici ne e de folos să ne dea energia necesară să pornim ziua.

La fel este valabil pentru orice stare de zi cu zi, cu schimbările de dispoziție în general sau cu cele trecătoare. Dar când este vorba de probleme de durată, e nevoie de mai mult timp pentru a stabili în primul rând de ce remedii avem nevoie și apoi pentru a le permite acestora să acționeze. În general cu cât problema e mai profundă sau de mai multă vreme rămasă în dezechilibru, cu atât e nevoie de mai mult timp pentru a ajunge din nou în echilibru.

Au remediile florale Bach contraindicatii?

Remediile nu pot fi dăunătoare și dacă alegeți un remediu nepotrivit acesta pur și simplu nu va avea efect!
Remediile florale Bach nu mizează pe efectul placebo, lucru demonstrat de faptul că au efect în cazul copiilor, animalelor și chiar și al plantelor care nu pot fi bănuite de conștientizarea stărilor emoționale. De asemenea au fost folosite cu succes la persoanele extrem de iritabile sau cu temperament agresiv care cu siguranță nu ar fi receptivi la nici o formă de autosugestie.
Remediile florale nu sunt medicamente alopate și nici homeopate, deci nu prezintă restricții în administrare și nici nu dau agravări.
Sunt complet lipsite de toxicitate!
Nu au contraindicații!
Nu produc reacții secundare sau adverse, dar ca orice altă formă naturală de tratament pot permite unor emoții adânc ascunse/reprimate în interiorul nostru să iasă la suprafață.
Pot fi administrate în deplină siguranță și femeilor însărcinate și noilor născuți, nu există limită de vârstă.
Nu dau dependență și nu există absolut nici un pericol privind supradozarea.
De asemenea este important de menționat faptul că remediile florale nu interferează cu alte forme de tratament (alopat sau homeopat) deoarece ele se adresează nivelului mental/spiritual, și chiar accelerează procesul de vindecare/recuperare prin abordarea aspectului psihogen al bolii unei persoane prin referirea la cauza reală a afecțiunii.
Pentru persoanele cu restricții la cea mai mica cantitate de alcool se pot prepara remedii pe bază de glicerină, sau în locul alcoolului poate fi folosit oțetul din cidru sau pot fi ținute la frigider pe durata tratamentului.

Indicatii ale remediilor florale Bach

În dezvoltarea personală:

Pentru persoanele care doresc o lărgire a câmpului conștiinței, șlefuirea propriului caracter și eliminarea gândurilor negative care sunt responsabile de întreruperea legăturii cu ‘ghidul interior’.

În perioade de stres major sau crize existențiale:

Șoc emoțional (decese, accidente, pierderea locului de muncă, doliu) Stresul zilnic cumulativ simțit de omul modern Schimbările majore din viață (trezesc prin noutate pierderea uneori a propriilor repere).

Boli grave, cronice:

Remediile florale completează medicația alopată și/sau homeopată. Ele acționează la nivel emoțional, permițând astfel personei aflate în suferință să-și depășească temerile și să colaboreze activ la propria vindecare. (prin îndepărtarea gândurilor negative, uneori inconștiente care împiedică conectarea la propriile resurse de vindecare).
Regăsirea echilibrului interior, al armoniei și păcii sufletești.
Echilibrarea emoțională în situații de urgență/criză dar și în viața de zi cu zi.
Eliminarea stresului prin echilibrarea sentimentelor declanșatoare a acestuia: teamă, nemulțumire, îngrijorare etc
Atacuri de panică, anxietate, stări de frică intensă, fobii- frica de mers cu avionul/frica de dentist/frică de întuneric/ coșmaruri etc.
Stări depresive, disperare, dezamăgiri, pesimism.
Tulburări de somn/Insomnie
Stări de oboseală și/sau epuizare, sindromul oboselii cronice
Depășirea stărilor de timiditate, lipsă de încredere în sine și probleme de comunicare, socializare și adaptare.
Dezechilibre emoționale din perioada adolescenței, menopauzei, perioada sarcinii etc.
Eliberarea de suferințele psiho-emoționale provocate de experiențe traumatizante/șocuri din trecut și prezent.
Înlăturarea dependențelor (alimentare, vicii, afective)
Înlăturarea gândurilor obsesive, stărilor obsesionale și compulsive
Îmbunătățirea capacității de concentrare, dificultăți de atenție, concentrare învățare
Schimbarea unor imperfecțiuni ale personalității prin dezvoltarea calității opuse defectului prezent.
Evoluție sufletească pentru o mai bună manifestare la nivel spiritual.
Îmbunătățirea capacității de decizie, și a încrederii în sine.
Vindecarea unor probleme/simptome fizice atunci când acestea sunt rezultatul unui dezechilibru emoțional (somatizări).
Prevenirea îmbolnăvirilor, abordarea pozitivă a bolii, ușurarea suferințelor conexe bolii.
Întoleranță, gelozie, rigiditate, încăpățânare, suspiciune, posesivitate, dezamăgiri, tendințe dictatoriale, autoînvinovățire etc

Sursa: http://www.terapiafloralabach.ro/terapia-florala-bach/

About discretia

anonim e bine,caci in ochii providentei nimeni nu e anonim
This entry was posted in Non classé. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.