Un nou coronavirus, Covid-19, a apărut în China, provoacă o pandemie care paralizeaza întreaga lume

În decembrie 2019, un virus necunoscut din familia coronavirusului a apărut în centrul Chinei. Dacă China a luat măsuri drastice de carantină și dezinfectare care afectează aproape 60 de milioane de oameni, virusul, comparabil cu cel al gripei spaniole, se răspândește în întreaga lume paralizând țări întregi, provocând psihoză și tremurând economia globală. La începutul lunii martie, Europa a devenit noua casă pentru COVID-19.

La 31 decembrie 2019, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a alertat mai multe cazuri de pneumonie în orașul Wuhan (provincia Hubei din China). Dar acest virus era spre deosebire de orice virus cunoscut. La 7 ianuarie 2020, autoritățile chineze au confirmat că era într-adevăr un virus nou din familia coronavirusurilor. La început a fost botezat temporar „2019-nCoV” apoi definitiv COVID-19 sau SARS-CoV-2

Familia de coronavirus provoacă infecții respiratorii la oameni și animale care pot varia de la răceala comună, până la sindromul respirator acut sever (SARS) și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS).

De la prima notificare a cazului 2019-nCoV din Wuhan la 31 decembrie 2019, ultima evaluare oficială a epidemiei este următoarea:

Zone géographiqueCas confirmésMortsTaux de mortalité
Chine81 1863 2424 %
Europe70 9893 3094,6 %
Italie31 5062 5037,9 %
Allemagne9 360260,27 %
France7 7301752,2 %
Monde194 9097 8764 %
Ultimele rapoarte de sănătate despre epidemia de COVID-19 în China, Europa și în lume. Date oficiale (OMS, Sănătate publică Franța, ECDC)
Date actualizate în mod regulat cu privire la numărul de cazuri confirmate, decese și recuperări de Covid-19. Aceste date agregate provin din rapoarte oficiale și mass-media.

China pune in carantină 59 milioane de oameni

Este, fără îndoială, o măsură fără precedent la nivel global: după ce au pus în carantină trei orașe din provincia Hubei: Wuhan (11 milioane de locuitori), Huanggang (7,5 milioane) și Ezhou (1 milion), 25 În ianuarie, autoritățile chineze au extins zona de izolare la 59 de milioane de oameni, aproape întreaga provincie Hubei. Acest lucru duce la închiderea aeroporturilor, stațiilor de tren și autobuz, căilor navigabile, autostrăzilor … Toate rutele de comunicare către exterior sunt filtrate de armată. O măsură care urmărește „să conțină în mod eficient ritmul de răspândire a epidemiei” pentru a salva vieți, a declarat centrul de comandă înființat împotriva virusului din Wuhan, potrivit canalului de televiziune public CCTV. “Locuitorii nu trebuie să plece din Wuhan fără un motiv specific”, a declarat sediul responsabil pentru combaterea epidemiei la nivel municipal.

Conform informațiilor noastre, oamenii stau acasă și urmează instrucțiunile fără a se panica prea mult.

Aceste imagini arată personal medical care îngrijește oameni găsiți morți pe pământ în Wuhan.

La 16 februarie 2020, autoritățile provinciei chineze Hubei, au consolidat această carantină prin limitarea strictă a circulației transporturilor și a persoanelor pentru a stopa răspândirea virusului: „Măsuri de prevenire și control asupra epidemiei din provincia noastră au intrat în faza lor decisivă, dar situația rămâne extrem de gravă și, pentru a izola eficient sursa de infecție și pentru a controla riscurile de contagiune, s-a decis întărirea în continuare a profilaxiei și a măsurilor de control [ …] Ne bazăm pe înțelegerea și cooperarea oamenilor provinciei, precum și pe participarea activă a acestora la lupta împotriva epidemiei “, a declarat guvernul Hubei.

Acest lucru duce la reținerea și controlul total al populației: toate transporturile, cu excepția serviciilor de urgență și a transportului public, sunt suspendate, trebuie verificată temperatura tuturor clienților magazinelor, dar și la plecarea oamenilor acasă.

În cele din urmă, atunci când se dovedește un caz de contaminare, se impune carantină obligatorie de 14 zile tuturor locuitorilor din jur. La același subiect: Covid-19 Coronavirus reduce poluarea aerului în China Covid-19 Coronavirus reduce poluarea aerului în Europa

În afara orașului Hubei, autoritățile au anunțat punerea în aplicare a măsurilor de depistare și dezinfectare a virusului în marile orașe ale țării.

Ultima carantină majoră a avut loc în 2014, în Liberia, în timpul epidemiei de Ebola: între 60.000 și 100.000 de persoane fuseseră private de libertatea lor de mișcare, ceea ce a dus la revolte.

Lucrătorii medicali au fost cei mai afectați de virus, ceea ce a determinat Comisia Națională de Sănătate din China să revizuiască standardele și specificațiile pentru protecția lucrătorilor medicali și să consolideze măsurile de prevenire și control împotriva bolilor din spitale.

După o răspândire rapidă în China și o situație descrisă de președintele chinez drept „grav”, situația s-a stabilizat oarecum de la începutul lunii martie 2020 în țară. Trebuie spus că China a luat măsuri spectaculoase și coercitive cu trimiterea a mii de medici (inclusiv soldați) la Wuhan și construcția în câteva săptămâni a mai multor spitale specializate în primirea pacienților infectați de coronavirus.

La începutul lunii februarie 2020, Kei, corespondentul nostru din China din Shanghai, ne-a spus că măștile erau în afara stocului, magazinele, farmaciile fuseseră jefuite de localnicii care se închideau în casele lor și anulau festivitățile de Anul Nou. În plus, în capitală și în marile orașe, „școlile rămân închise până la o notificare suplimentară, iar întreprinderile sunt, de asemenea, sfătuite să facă același lucru”.

La începutul lunii martie 2020, Kei ne-a spus că școlile sunt încă închise în marile orașe, dar companiile încep să își reia activitatea puțin câteodată, în timp ce epidemia pare tot mai mult sub control. Începând cu 18 martie, școlile rămân închise, deși viața se reia treptat și majoritatea întreprinderilor își reiau activitățile.

De ce China a reușit să controleze epidemia de coronavirus?

Virusul se răspândește la nivel mondial provocând o pandemie

Profitând de globalizarea comerțului și a călătoriilor, a fost nevoie doar de câteva zeci de zile pentru ca virusul COVID-19 să fie detectat în afara Chinei. Prima moarte în afara Chinei a fost confirmată pe 2 februarie în Filipine.

În fiecare zi, tot mai multe țări declară cazuri de contaminare și acum există peste o sută, inclusiv: Coreea de Sud, Thailanda, Japonia, Republica Coreea, Taiwan, Hong Kong, Singapore, Vietnam, Australia, Canada, Statele Unite, Finlanda, Iran, Italia.

Răspândirea la nivel mondial a virusului a determinat OMS să declare pe 11 martie 2020 că acum era o pandemie.

La începutul lunii martie 2020, câteva sute de milioane de școlari trebuie să rămână acasă din cauza epidemiei, în special în Italia, Iran, Coreea de Sud.

Odată cu răspândirea epidemiei, majoritatea țărilor își închid granițele și restricționează drastic toate călătoriile.

Călătorii cu mii de turiști au fost adevărate capcane și de îndată ce apare un caz de coronavirus, sute de persoane sunt apoi infectate și care trebuie ținute în carantină.

Toată Italia este pusă în carantină

Cu aproape 24.000 de cazuri și peste 1.800 de decese din 16 martie 2020, Italia a făcut un pas fără precedent prin crearea unei zone de carantină în toată țara! Mișcările a 60 de milioane de italieni sunt acum limitate, toate școlile sunt închise până la începutul lunii aprilie și toate adunările sunt interzise, ​​inclusiv sportul.

Rețineți revolta prizonierilor din mai multe închisori italiene, care au dus la moartea a șase dintre ei și zeci de evadări. Adesea bolnavi și slăbiți de încarcerare, ei se tem că epidemia nu le lasă nicio șansă în acest mediu limitat și au protestat împotriva încheierii vizitelor.

Italia are o rată de deces deosebit de mare de peste 7%. Mai multe cauze: măsuri drastice prea târziu și supraîncărcate spitale care nu pot trata toți pacienții …

Franța: prima țară europeană infectată cu Coronavirus

Franța a fost prima țară europeană care a fost infectată cu virusul în urma întoarcerii călătorilor din China.

Spre deosebire de alte țări, guvernul francez a fost foarte liniștitor, chiar ignorat la începutul epidemiei: „Riscul de import din Wuhan este aproape zero, riscul de a răspândi coronavirusul în populație este foarte scăzut. “Declarat ministru al sănătății A. Buzyn pe 24 ianuarie. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că controalele pe aeroporturile franceze au fost inexistente până duminică, 26 ianuarie, când o echipă medicală a fost instituită timid pe aeroportul Roissy-Charles-de-Gaulle pentru a trata cazuri suspecte dar fără control sistematic.

La 30 ianuarie 2020, Direcția Generală a Sănătății (DGS) a anunțat primul caz de contaminare direct pe solul francez.

Franța la momentul îzolarii

La începutul lunii martie, guvernul, ca o anumită parte a francezilor, încă nu luase măsura corectă a riscului de epidemie. Până târziu, președintele Macron a luat decizii mai ferme.

Începând cu 17 martie, la 12 noiembrie, toți francezii trăiesc limitați și își văd circulația restrânsă cu o anumită latitudine, deoarece este încă posibil să meargă la muncă, să facă sport (individual), mersul său, să-și plimbe câinele. Cu toate acestea, trebuie să aveți o declarație jurată care specifică ziua și tipul călătoriei. Nerespectarea acestei declarații determină o amendă de 135 de euro.

Această masura, considerată insuficientă de către profesioniștii din domeniul sănătății, ar trebui să dureze cel puțin 15 zile. În general, aceste măsuri, monitorizate de 100.000 de polițiști și jandarmi, sunt bine monitorizate.

Cu toate acestea, un anumit număr de companii nu respectă reglementările de sănătate (distanțe de siguranță, purtarea măștilor …) și obligă angajații să își exercite dreptul de retragere, acest lucru este în special în industrie, dar și în servicii ca în bănci.

Tensiunile și luptele apar în supermarketurile care sunt jefuite și unde sunt posibile cozi de câteva ore.

În cele din urmă, mai multe închisori (Grasse, Maubeuge, Douai Nancy, Valence, Saint-Etienne, Toulon …) se confruntă cu mutări în urma interzicerii vizitelor și a absenței de măsuri sanitare.

Cronologia măsurilor luate în Franța împotriva coronavirusului

29 februarie: Guvernul interzice întrunirile de peste 5.000 de persoane.

1 martie: majoritatea evenimentelor sunt anulate sau amânate, muzeele sunt închise, piețele sunt evacuate fără nicio consistență, deoarece supermarketurile locale rămân deschise … Măștile sunt rechizitionate în Franța, în timp ce tone de măști și echipamente medicale sunt trimise în China, care atestă o gestionare cutremurătoare a epidemiei.

3 martie 2020: Franța trece la stadiul 2 de gestionare a infecției cu COVID-19 Coronavirus. „Această etapă se caracterizează prin apariția cazurilor secundare și existența câtorva grupări de cazuri răspândite pe teritoriu” specifică Direcția Generală de Sănătate.

8 martie: sunt interzise întrunirile de peste 1.000 de persoane. 12 martie: adresă de televiziune a președintelui Macron, coronavirusul este „cea mai gravă criză de sănătate pe care Franța a trecut-o într-un secol”. Toate școlile vor fi închise pe 16 martie.

13 martie: Sunt interzise toate adunările de peste 100 de persoane. Supermarketurile sunt atacate și rafturile de produse alimentare sunt golite în toată Franța. Disneyland Paris își închide ușile.

Duminică 15 martie: ziua alegerilor municipale (întreținute), toate întreprinderile nealimentare și neesențiale, restaurante, cafenele, baruri, cluburi de noapte, cinematografe … sunt închise până la o notificare ulterioară. Toate stațiunile de schi sunt închise, sezonul s-a terminat de facto. Accesați stadiul 3 de gestionare a infecției cu COVID-19 Coronavirus.

Luni 16 martie: toate școlile sunt închise. Toate instanțele închise, cu excepția „litigiilor esențiale” anunță Păstrătorul sigiliilor Nicole Belloubet. PSA, Fiat Chrysler, Renault și Michelin și-au închis practic toate locurile de producție din Franța și din Europa.

Al doilea tur de alegeri este amânat la 21 iunie 2020. Macron declară de câteva ori în discursul său: „Suntem în război”

Marți 17 martie: reținerea națională a populației. Armata este chemată în consolidare pentru a construi un spital de câmp în estul Franței. Mutinerie la închisoarea Grasse. Ca și în Italia, anunțul sfârșitului sălilor de vizită a fost cel care a dus la revoltă.

Cele mai importante măsuri și consecințe din lume

9 martie 2020: prețul unui baril de petrol se prăbușește: de la aproximativ 62 USD la 35 dolari. 11 martie 2020: multe țări și-au închis granițele pentru călători, inclusiv Statele Unite către Europa.

12 martie 2020: Bursa din Paris a pierdut 12,28%: cea mai mare cădere din istoria sa. pentru prima dată, flacăra olimpică a fost aprinsă fără spectatori în Grecia pentru Olimpiada din 2020 de la Tokyo.

13 martie 2020: Franța și Belgia își închid toate școlile până la o notificare ulterioară. Disneyland Florida și Paris se închid.

15 martie 2020: Locuitorilor din Madrid li se cere să iasă decât să meargă la muncă.

16 martie 2020: Argentina își închide granițele și școlile Africa de Sud declanșează situația de urgență națională. Scădere istorică de 9,7% pe piața bursieră australiană și scădere accentuată a piețelor bursiere europene. Germania își închide granițele.


New York State, New Jersey și Connecticut interzicerea adunărilor de peste 50 de persoane. Primarul Moscovei suspendă cursurile în toate școlile. Elveția intră în stare de urgență și interzice orice adunare. Spania închide toate granițele sale terestre.

17 martie 2020: Uniunea Europeană își închide toate granițele. Stat de urgență declarat în Bosnia și Herțegovina

18 martie 2020: Toyota suspendă producția în fabricile sale europene.

19 martie 2020: Algeria suspendă toate legăturile maritime și aeriene cu Europa.

De ce este acest nou coronavirus înfricoșător?

Luni, 27 ianuarie, OMS a evaluat nivelul amenințării legate de virusul mondial, trecând de la „moderat” la „ridicat”. În China, riscul a crescut la „foarte mare”.

La 30 ianuarie, directorul general OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a anunțat că epidemia a devenit „o situație de urgență pentru sănătatea publică de îngrijorare internațională”, chiar dacă, la acea dată, „OMS nu recomandă și de fapt, se opune oricăror restricții „în ceea ce privește călătoriile și comerțul”, a continuat directorul instituției.

Dacă rata mortalității (de la 1% la 3%) rămâne scăzută în comparație cu celelalte două coronavirusuri (SARS și MERS), aceasta este de 10 ori mai mare decât cea a virusului gripal sezonier (0,3%), ” ceea ce corespunde cifrei de gripă spaniolă (de fapt de origine nord-americană) și care a adus mult mai multe decese decât Marele Război în 6 luni. De aici „nervozitatea” guvernului și a factorilor de decizie: dezvoltarea economică ( prioritatea priorităților din China) și evitarea instabilității sociale (șomaj! …) În momentul SARS, președintele Singapore declara: „Riscăm să murim economic, mai degrabă decât să murim biologic”, precizează dr. Guillaume Zagury , medic de referință oficial la consulatul francez din Shanghai.

Rata mortalității specifice vârstei între gripa sezonieră (stânga) și Covid-19 (dreapta) © notre-planete.info / Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor / Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor – Licență: CC BY-NC-SA

Gripa din 1918, cunoscută sub denumirea de “gripă spaniolă”, se datorează unei tulpini de gripă deosebit de virulente și contagioase (H1N1) de gripă care s-a răspândit într-o pandemie din 1918 până în 1919. Se estimează că a omorât între 50 și 100 de milioane de oameni în întreaga lume.

„Problema principală este perioada în care un individ este infectat, dar nu prezintă simptome”. îl îngrijorează pe profesorul Gabriel Leung de la Universitatea din Hong Kong. Într-un interviu cu The Guardian din 11 februarie 2020, el s-a temut că virusul ar putea infecta 60 – 80% din populația lumii dacă epidemia nu este controlată.

Epidemiologul Marc Lipsitch, de la Universitatea americană din Harvard, a furnizat articolului din 24 februarie din The Atlantic o evaluare comparabilă: în anul 2020, între 40 și 70% din populația lumii ar trebui să fie infectată de COVID-19, pur și simplu pentru că epidemia „în cele din urmă nu va fi pusă sub control”. Din fericire, „este probabil ca mulți să sufere de o boală ușoară sau să fie asimptomatici”, asigură cercetătorul. Cu toate acestea, având în vedere o rată a mortalității scăzută de 1%, acest coronavirus ar putea, prin urmare, să ucidă între 30 și 53 de milioane de persoane (majoritatea suferind deja de probleme cronice de sănătate sau de vârstnici).

La începutul lunii martie 2020, cercetătorii de la Universitatea Națională Australiană au stabilit șapte scenarii posibile pentru evoluția epidemiei COVID-19 în întreaga lume.


“Chiar și în cel mai bun caz, cu o severitate redusă a virusului, beneficiile economice vor fi enorme și țările vor trebui să colaboreze pentru a limita cât mai mult posibil daunele”, a avertizat autorul studiului, Warwick McKibbin, care a avut a analizat deja efectele SARS în 2002-2003 și epidemiile de gripă în 2006. Într-adevăr, cel mai optimist model raportează 15 milioane de decese și o scădere a PIB-ului mondial de 2,4 trilioane de dolari în timpul primei anul epidemiei, adică până în decembrie 2020. Acest scenariu se bazează pe gripa din Hong Kong, o pandemie care ar fi ucis aproximativ un milion de oameni între 1968 și 1969.

În cel mai rău caz, COVID-19 ar fi deosebit de agresiv, contaminând 30% din populația lumii și omorând între 0,9 și 3% dintre cei infectați, ceea ce ar ucide aproximativ 68 de milioane de oameni morți și ar scădea PIB-ul mondial cu 9 170 miliarde. de dolari.

Economia în stand-by

Economia mondială este parțial paralizată de la prima putere economică din lume, China este prima lovită.

După China, în Europa, mijloacele de producție se opresc una după alta. Piețele bursiere europene s-au prăbușit, în ciuda tuturor mecanismelor de salvare puse în aplicare.

Companiile aeriene, care nu au mai rămas aproape nimeni la transport, anunță deja mii de disponibilizări.

Comparația traficului aerian între 16 februarie și 16 martie 2020


Vestea bună este că calitatea aerului se îmbunătățește în China și Europa, în timp ce animalele reinvestesc în zone până acum foarte populare de oameni, cum ar fi în canalele din Veneția, unde lebede și pești s-au întors.

Care este originea acestui nou virus?

Ca majoritatea virusurilor capabile să provoace pandemii mortale, au originea în ferme și în imediata apropiere a animalelor care trăiesc în condiții deplorabile, chiar dacă aceasta este încă o ipoteză pentru această epidemie. Acestea fiind spuse, aproape toate cazurile confirmate de contaminare au o legătură directă sau indirectă cu o piață a fructelor de mare proaspete și a produselor de pasăre vii din Wuhan, unde au fost cumpărate și animale sălbatice. Acesta este motivul pentru care piața de pește din Huanan a fost închisă de la 1 ianuarie pentru a fi dezinfectată, în timp ce celelalte piețe din jur sunt inspectate.

Pe 2 martie 2019, oamenii de știință chinezi de la Institutul de Virologie din Wuhan și de la Academia Chineză de Științe din Beijing au avertizat asupra riscului unei epidemii legate de lilieci în revista internațională Viruses: în general, se acceptă faptul că coronavirusurile purtate de lilieci vor reapărea și vor provoca următorul focar epidemic.În această privință, China este o zonă de risc probabilă. Provocarea este să știm unde și când, pentru a putea face cel mai bun pentru a preveni astfel de focare. “

Un alt posibil animal de acumulare: pangolina, acest mic mamifer amenințat cu dispariția din cauza braconajului și a traficului la care este supus, în special în China. Cu toate acestea, liliecii au fost comercializați și mâncați pe piața Wuhan.

Prin urmare, China a anunțat duminică 26 ianuarie o interdicție temporară a comerțului cu animale sălbatice. Creșterea, transportul sau vânzarea tuturor speciilor de animale sălbatice este interzisă “de la data anunțului până la sfârșitul situației epidemice naționale”, potrivit unei directive comune emise de trei agenții la nivel înalt , inclusiv Ministerul Agriculturii.

Cu toate acestea, piața de fructe de mare din Wuhan nu ar fi fost casa COVID-19. De fapt, potrivit unui raport de la sfârșitul lunii februarie 2020 de la Academia Chineză de Științe, transmiterea coronavirusului a început prin trei căi de contaminare în noiembrie sau la începutul lunii decembrie 2019, înainte de a beneficia de concentrarea și dispersia oamenilor la piața de fructe de mare Wuhan pentru a se răspândi în toată regiunea.

O altă ipoteză, mai puțin plauzibilă, dar nu imposibilă, raportează o scurgere a virusului care ar proveni din laboratorul „secret” al Wuhan, clasificat BSL-4 (cel mai înalt nivel de siguranță biologică). Acest laborator lucrează asupra celor mai periculoși agenți patogeni din lume.

La 12 martie 2020, un purtător de cuvânt al Ministerului Chinez al Afacerilor Externe a bănuit chiar pe Twitter că noul coronavirus, apărut în China, ar fi putut fi introdus de armata americană în timp ce tensiunile geopolitice dintre cele două țări sunt puternice.

Cine sunt persoanele cele mai vulnerabile la coronavirus?

Conform raportului din 10 februarie 2020 al Imperial College London, o persoană infectată infectează aproximativ 2,6 (intervalul 1,5 – 3,5) și poartă virusul timp de aproximativ 20 de zile.

Cea mai cuprinzătoare analiză cu privire la cei cu cel mai mare risc a fost publicată la sfârșitul lunii februarie de către autoritățile chineze și apoi în revista medicală americană Jama. Principalele sale concluzii – pentru China – sunt următoarele:

rata mortalității este în jur de 2,3%;

nu există decese în rândul copiilor sub 10 ani;

până la 39 de ani, rata mortalității rămâne foarte scăzută, la 0,2%, apoi scade la 0,4% la cei din 40 de ani, 1,3% la 50-59 ani, 3,6% la 60-60 69 ani și 8% în grupa de vârstă 70-79;

Persoanele cu vârsta peste 80 de ani prezintă cel mai mare risc cu o rată a decesului de 14,8%; bărbații mor mai mult decât femeile: 63,8% din decese;

Rata mortalității crește la pacienții cu afecțiuni respiratorii (insuficiență respiratorie, astm, boli pulmonare obstructive cronice …), boli cardiovasculare (insuficiență cardiacă, istoric de accident vascular cerebral sau infarct …), la oameni diabetici, cu hipertensiune arterială sau cancer.

Fumătorii prezintă un risc mai mare: potrivit profesorului Bertrand Dautzenberg, secretar general al Alianței împotriva tutunului, pe baza informațiilor publicate la începutul lunii martie 2020 în New England Journal of Medicine, pe baza datelor chineze: Nu există nicio certitudine cu privire la riscul crescut pentru fumătorii de a contracta virusul, pentru lipsa de date în materie, chiar dacă este foarte probabil. Este posibil să îl știm într-un an. Cu toate acestea, odată contractat, riscul pentru ei pentru a dezvolta o formă severă sunt crescuți cu 50% și chiar cu 130% pentru forma foarte severă, care este aproape fatală “.

În Belgia, virusul afectează populațiile mai tinere: aproape o sută de copii sunt afectați, în timp ce copiii au fost considerați anterior ca fiind purtători sănătoși (Buletin Epidemiologic al institutului de sănătate publică Sciensano din 15 martie 2020 ) În plus, grupa de vârstă cea mai afectată se referă la tinerii între 40 și 49 de ani.

Care sunt simptomele unei infecții cu coronavirus cu Covid-19?

Încă putem transporta virusul fără a dezvolta simptome, dar în cel mai rău caz, se poate manifesta ca o pneumonie severă, provocând insuficiența organului și moartea. Din fericire, „Majoritatea persoanelor infectate cu virusul COVID-19 au o boală ușoară și se recuperează”, a spus un raport OMS la sfârșitul lunii februarie 2020 care detaliază simptomele observate la cei infectați:

SymptômePrévalence
Fièvre87,9 %
Toux sèche67,7 %
Fatigue38,1 %
Expectorations33,4 %
Essoufflement18,6 %
Douleurs musculaires ou articulaires14,8 %
Maux de gorge13,9 %
Maux de tête13,6 %
Frissons11,4 %
Nausées ou vomissements5 %
Congestions nasales4,8 %
Diarrhée3,7 %
Crachat de sang0,9 %
Congestion conjonctivale0,8 %


Simptomele apar de obicei în medie între 5 și 6 zile după infecție, dar intervalul este de 1 la 14 zile.

De ce sunt spitale aglomerate?

Aproximativ 20% din cazurile de COVID-19 necesită spitalizare, 5% din cazuri necesită unitatea de terapie intensivă (UCI) și aproximativ 2,5% necesită ajutor foarte intens, cu mașini precum respiratoare sau ECMO ( oxigenarea extra-corporală (Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor).

Cu toate acestea, în Franța, unde sectorul sănătății este supus unei politici de austeritate, spitalele nu sunt concepute pentru a găzdui atât de mulți pacienți și personal medical lipsesc. Acesta este și cazul în Italia, în care pacienții în exces nu pot fi îngrijiți.

Cât timp rămâne activ Covid-19 coronavirus?

Conform unui studiu american realizat de Institutul Național de Sănătate (NIH), Covid-19 are vieți diferite în funcție de mediul în care acesta este în contact:

Aérosol (en suspension

/>dans l’air sous forme de particules)

3 heures

Cuivre 4 heures

Carton 24 heures

Plastique 3 jours

Acier inoxydable 3 jours

Aceste vieți depind, de asemenea, de temperatură, umiditate și cantitatea de virus depusă pe suprafețele respective.

Coronavirusul COVID-19 a mutat deja?


Da, acest coronavirus se mută regulat, a fost deja mutat de sute de ori de la primele cazuri în China.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că COVID-19 a avut material genetic care a variat ușor în funcție de țara afectată.

Sfaturi pentru populații

Coronavirusurile pot avea consecințe grave la persoanele fragile (vârstnici sau cei cu boli cronice, sugari, femei însărcinate). Aceste virusuri pot fi transmise de la persoană la persoană prin aer, prin contactul cu secreții sau obiecte contaminate, în special iarna. Perioada de incubație a virusului este cuprinsă între 2 și 14 zile (mediana de 5 zile). În prezent, nu există niciun tratament specific sau vaccin împotriva acestui virus. Cu toate acestea, directorul general al OMS a declarat, pe 11 februarie, că un vaccin ar putea fi închis în 18 luni.

Organizația Mondială a Sănătății și autoritățile de sănătate au emis următorul sfat pentru a reduce riscul general de transmitere a infecțiilor respiratorii acute:

Evitați contactul strâns cu persoanele cu infecții respiratorii acute.

Spălați-vă frecvent pe mâini, în special după contactul direct cu o persoană bolnavă sau mediul înconjurător.

Tuseste înspre cot.

Folosiți țesuturi de unică folosință.

Evitați strângerile de mână, rămâneți acasă când sunteți bolnav.

Persoanele cu simptome de infecție respiratorie acută trebuie să respecte regulile igienice pentru tuse (stați departe de ceilalți, acoperiți gura sau nasul cu un țesut sau hainele când tușesc sau strănut, se spală pe mâini).

Pentru Franța, în caz de îndoială, dacă ați stat într-o zonă în care virusul circulă și dacă aveți simptome evocatoare (febră, tuse, dificultăți de respirație), apelați la Centrul SAMU 15. Dacă nu se răspund la întrebări medical, numărul gratuit este accesibil 24 de ore pe zi (0800 130 000)

Călătoriile inutile sunt puternic descurajate.

Evitați contactul neprotejat cu ferma sau animalele sălbatice.

În instalațiile de sănătate, consolidați practicile standard de control al infecțiilor, în special în serviciile de urgență.

Notă: o mască convențională (nu neapărat cu un filtru N95) este eficientă în evitarea contractării virusului, deoarece este destul de mare (diametrul de aproximativ 400 la 500 nm). O persoană infectată care strănută poate expulza virusul până la 3 metri în fața lui.

În cele din urmă, pe 11 februarie 2020, OMS a înființat o echipă de gestionare a crizelor condusă de Dr. Mike Ryan. “Acest lucru va ajuta OMS să se concentreze pe răspunsul la sănătate.” a declarat directorul general al OMS care organizează o întâlnire de peste 400 de oameni de știință din întreaga lume și a lansat o strângere de fonduri de 675 de milioane de dolari pentru a sprijini operațiunile de pregătire și intervenție în țări .

Se poate transmite coronavirus prin animale?

Potrivit unei opinii a ANSES publicată pe 11 martie 2020: “nu există dovezi că animalele de companie și animalele de fermă joacă un rol în răspândirea virusului SARS-CoV-2. Ea subliniază că o posibilă transmitere de către un aliment implică în mod necesar contaminarea acestui aliment de către o persoană bolnavă sau o persoană infectată de virus, în timpul manipulării sau al pregătirii mesei. “

De aceea, „Agenția reamintește că gătitul și practicile bune de igienă, în timpul manipulării și pregătirii produselor alimentare, previn în mod eficient contaminarea alimentelor cu virusul SARS-CoV-2”.

Cât va dura pandemia coronavirusului?

Pandemia COVID-19 nu trebuie să se oprească în câteva săptămâni, ci ar trebui să scadă și apoi să reapară, în valuri succesive.

Aceasta este în special punctul de vedere al lui Lothar Wheeler, președintele Institutului Robert Koch – unitatea responsabilă pentru controlul și controlul bolilor în Germania. El a spus la o conferință de presă că pandemia Covid-19 ar putea dura doi ani: „Pandemia se dezvoltă în valuri. Asta știm sigur. Dar cât de repede merg aceste valuri? Și când va infecta această pandemie între 60 și 70% din populația lumii? Poate dura ani întregi. Trecem peste doi ani ”.

China respinge criticile occidentale privind gestionarea crizelor

Intr-un mesaj al purtătorului de cuvânt al Ambasadei Chineze în Franța, el a denunțat „acuzații gratuite și rău intenționate. Unii au fost încântați de încântare de deficiențele și greșelile făcute de autoritățile chineze la începutul epidemie, blamându-i asupra „caracterului totalitar al regimului chinez”.

Cu toate acestea, “celula de coordonare interministerială a guvernului nostru ține zilnic informații de presă și rapoarte către poporul chinez cu privire la comunitatea internațională, cu cea mai mare transparență și cea mai mare rigoare, cifrele și evoluția în timp real a „Epidemia acoperă toate tipurile de cazuri: infecții confirmate, cazuri suspecte, cazuri severe, recuperări, decese și persoane plasate în carantină”.

În plus, Occidentul critică demiterea funcționarilor pronunțate de autoritățile chineze, dar „după uraganul Katrina din 2005, incendiile din California sau incendiile forestiere din Australia în 2019, ceea ce, prin urmare, printre politicieni sau oficiali Niciunul dintre acestea nu a deranjat vacanța președintelui Statelor Unite sau a premierului Australiei. ” reamintește purtătorul de cuvânt.

Evaluarea stării de sănătate a virusurilor respiratorii anterioare

SARS sau sindrom respirator acut sever

In perioada epidemiei SARS 2002-2003, 774 de persoane au murit, dintre care 349 în China continentală și 299 în Hong Kong, din 8.096 de pacienți. Epidemia a fost controlată prin implementarea măsurilor de barieră, fără medicamente antivirale.


MERS sau coronavirus sindrom respirator din Orientul Mijlociu

Apărut în 2012 și încă prezent – deși nu este foarte activ – a ucis 858 de persoane doar pentru 2.494 de cazuri confirmate, rata mortalității sale este, prin urmare, foarte ridicată: 34%.

Gripa porcină H1N1 sau gripa A

În 2009-2010, epidemia de gripă A, care nu a dus la nicio măsură strictă de control și prevenire timp de 6 luni, s-a răspândit în întreaga lume, infectând peste 1,6 milioane de oameni și provocând decese de la 100.000 la 400.000 de oameni (OMS).

Gripa de sezon

Gripa sezonieră ucide în jur de 650.000 de oameni în toată lumea, în conformitate cu Organizația Mondială a Sănătății. Public Health France a declarat că gripa (sezonul 2018-2019) a cauzat moartea a 8.117 de persoane în Franța. Persoanele în vârstă sunt cele mai vulnerabile, de aici utilizarea regulată a vaccinării în Europa.

Surse/

https://www.notre-planete.info/actualites/4135-coronavirus-epidemie-Chine-Europe-monde


Ouvrir dans Google Traduction

About discretia

anonim e bine,caci in ochii providentei nimeni nu e anonim
This entry was posted in Non classé. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.